HLODAVCE
|
|

|
sú prenášačmi viac ako 20 druhov ochorení napr.: tularémia, mor, leptospiróza, salmonelóza, besnota, trichofícia, sodoku
|
ŠVÁBY, RUSI
|
|

|
sú významnými hygienickými škodcami, prenášajú plesne a sú pôvodcami nebezpečných nákaz, s obľubou vyhľadávajú tmavé úkryty v elektrických skrinkách a rozvodoch a preto sú príčinou požiarov
|
MRAVCE
|
|

|
škodia na potravinách požerom a ich znečistením, ďalej škodia na rôznych substrátoch, dreve, stavbách, entomologických zbierkách
|
MOLE, VÍJAČKY
|
|

|
nebezpečné škodce na obilí, múke, čokoláde, sušenom ovocí, spôsobujú škody na strojných zariadeniach, odevoch, textile, kobercoch
|
CHROBÁKY
|
|

|
spôsobujú obrovské akostné a hmotnostné škody na potravinách (obiloviny, lúšteniny, ryža, cestoviny, tabák, olejniny a pod.)
|
MUCHY
|
|

|
kontaminujú potraviny, môžu pasívne prenášať črevné ochorenia, spôsobujú až 40% straty na dojivosti kráv
|
BLCHY
|
|

|
dokážu skákať 30 cm do diaľky a 10 cm do výšky, niektoré druhy sa významne podieľajú na šírení moru, tularémie, krysej škvrnivky
|
ROZTOČE
|
|

|
sú pôvodcami alergií, spôsobujú vyrážky a sťažujú dýchanie, človek im za noc dodá k výžive asi 1 gram kožných šupín, čo stačí k výžive asi 1 milióna roztočov
|
KLIEŠTE
|
|

|
nebezpeční prenášači chorôb, číhajú na svojich hostiteľov vo výške 10 - 150 cm na trávach a kríkoch
|

|